+36 70 322 06 68

  • fooldal1.jpg
  • fooldal2.jpg
  • fooldal3.jpg
  • fooldal4.jpg
  • fooldal5.jpg
Akciók, legnépszerűbb termékeink és újdonságaink
Blog
Mi az a nyers méz, és az miért jó neked?

Mi az a nyers méz, és az miért jó neked?

A nyers méz feldolgozatlan, természetes méz, olyan, mint a kaptárban. A bolti mézek folyékonyak, ami a vásárló szemének jobban tetszik, de ez minden méznél csak átmeneti állapot, előbb utóbb mindegyik bekristályosodik.

Mire jó a virágpor és mire figyeljünk?

Mire jó a virágpor és mire figyeljünk?

  A virágpor fogyasztás előnyös tulajdonságai a következők:   javítja a sportolók teljesítményét fokozza az immunrendszer működését csökkenti a PMS tüneteit csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázati tényezőit fokozza a máj működését

Ehetnek a vegánok mézet? 2.0

Ehetnek a vegánok mézet? 2.0

Hát persze! Kaptam néhány visszajelzést vegánoktól, amiben elmondják, hogy számukra a méz miért nem fogyasztható. Az állatok kizsákmányolása, és a velük szemben elkövetett kegyetlenségek elutasítása tiszteletre méltó és nagyszerű gondolat. De sajnos rovar szinten nem igazán működik. Ahhoz, hogy gabona, kukorica, szója, zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra, rengeteg rovart kell...

gyors szállítás, 24 órán belül küldjük

ingyenes szállítás 25 ezer Ft + rendeléseknél

törzsvásárlói kedvezmény

Egyre többet hallani a hamisított mézekről, egy nemrég készített felmérés siralmas képet fest a bolti mézekről.
A mézhamisításnak rengeteg módja van, de az egyszerűbb csalásokat magunk is felfedezhetjük. Az ezredfordulón elterjedt mikro szűréses csalás azonban olyan kifinomult módszer, aminek a leleplezésével komoly laborok is nehezen birkóznak meg. Az ilyen eljárásokban a mézet felmelegítik, felhígítják, és mikro méretű szűrőkön magas nyomáson átpréselik, majd kivonják belőle a felesleges vizet, szerves és ásványi anyagokat.
 
A végeredmény egy steril cukorszirup lesz, amiben szinte nincs semmi értékes szárazanyag tartalom. Hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője, mint a virágpor, propolisz, fehérjék, flavonoidok, ásványi anyagok, és vitaminok. A méz annyira kiüresedik, hogy az eljárás során még a sötét mézek is kivilágosodnak. Igazából ezek már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Hogy mégis ez mire jó? A méz virágpor tartalma olyan, mint nekünk az ujjlenyomatunk, könnyen azonosíthatóvá teszi a gazdáját. A sterilizált, azonosíthatatlan méz a világ bármely országában „honosítható” lesz, az adott földrajzi hely virágjainak pollenjével. Ennek a hamisításnak itthon könnyű célpontja az alacsony pollentartalmú, világos színű akácméz. Mi a baj a kínai mézzel? A méz ioncserélős gyantaszűrése, ami nagyjából a fenti folyamat technológiai leírása, kínai találmány. 2001-ben ugyanis az USA büntető vámmal sújtotta a kínai mézeket a gyatra minőség, az antibiotikum tartalma és a hamisítások miatt. A kínaiak azonban nem adták fel, addig mesterkedtek, amíg ki nem találták hogyan tudják harmadik országon keresztül, eredet nélküli mézüket más jellemzőkkel ellátva továbbra is exportálni az USA-ba. Így született meg a gyantaszűréses technológia, ami a hatósági ellenőrzések lemaradásait és hiányait kihasználva továbbra is ömleszti a mesterséges mézet a piacra, immár az EU-ba is. A Magyarországon is rendszeresen felbukkanó méz botrányok, jelzik, hogy mi sem tudjuk kivonni magunkat a világban zajló hamisítások alól. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület évente közreadott mézvizsgálatában ismerős, nagy mézkiszerelők nevei mellett szerepel a hamis méz jelölés. A hamisítás egyébként annyira kifizetődő, hogy a kínaiak nem csak a mézet, hanem a technológiát is exportálják, így lehet egyik pillanatról a másikra egy eddig méhészetileg jelentéktelen ország, kínai közvetítéssel, óriási mézexportőr. A hamisméz dömpingje hatalmas károkat okoz, amellett, hogy becsapja a vásárlót, mindenhol letöri az árakat, ami nehéz helyzetbe hozza a helyi termelőket. Régi trükkök Az egyszerűbb hamisításokat azonban mi is kiorronthatjuk. Ilyen, amikor glükóz sziruppal, vagy izocukorral hígítják, vagy cserélik ki a mézet. A méhek cukoretetésből készített méze sem igazi méz. - - Az ilyen mézek könnyen folynak, általában világosak, és nem kristályosodnak be.
- Ízük jellegtelen, egyszerű cukor íz. Három módszer a régi trükkök felismerésére:
- Cseppentsünk az ujjunkra a mézből. A hamis méz könnyen szétfolyik, alakját nem tartja meg könnyen, az igazi méz sokáig egyben marad, szálasan nyúlik, nehezen szakad, megtartja kontúrját.
- Tegyünk egy kiskanálnyi mézet, egy pohár vízbe. A hamis gyorsan elkeveredik, feloldódik a vízzel, az igazi leülepszik az aljára, sokáig egyben marad.
- A hamis méz nem kristályosodik, az igazi méz, az akác kivételével, magas szőlőcukortartalma miatt hetek alatt beköt. A hónapokig folyékony vegyes virágméz, nem méz.
A legjobb módszer mégis, ha körültekintően vásárolunk. Vásároljunk helyi termelőtől, több helyről, több féle mézet, próbáljunk új ízeket, mintha bort vásárolnánk, és jegyezzük meg a nekünk tetszőket.