+36 70 322 06 68

  • fooldal1.jpg
  • fooldal2.jpg
  • fooldal3.jpg
  • fooldal4.jpg
  • fooldal5.jpg
Akciók, legnépszerűbb termékeink és újdonságaink
Blog
Mi az a nyers méz, és az miért jó neked?

Mi az a nyers méz, és az miért jó neked?

A nyers méz feldolgozatlan, természetes méz, olyan, mint a kaptárban. A bolti mézek folyékonyak, ami a vásárló szemének jobban tetszik, de ez minden méznél csak átmeneti állapot, előbb utóbb mindegyik bekristályosodik.

Mire jó a virágpor és mire figyeljünk?

Mire jó a virágpor és mire figyeljünk?

  A virágpor fogyasztás előnyös tulajdonságai a következők:   javítja a sportolók teljesítményét fokozza az immunrendszer működését csökkenti a PMS tüneteit csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázati tényezőit fokozza a máj működését

Ehetnek a vegánok mézet? 2.0

Ehetnek a vegánok mézet? 2.0

Hát persze! Kaptam néhány visszajelzést vegánoktól, amiben elmondják, hogy számukra a méz miért nem fogyasztható. Az állatok kizsákmányolása, és a velük szemben elkövetett kegyetlenségek elutasítása tiszteletre méltó és nagyszerű gondolat. De sajnos rovar szinten nem igazán működik. Ahhoz, hogy gabona, kukorica, szója, zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra, rengeteg rovart kell...

gyors szállítás, 24 órán belül küldjük

ingyenes szállítás 25 ezer Ft + rendeléseknél

törzsvásárlói kedvezmény

Rólunk
 
A méhészkedés számunkra nem munka, inkább elhivatottság. Valószínűleg másképp nem is lehet jól űzni ezt a mesterséget, tehát másképp nem is érdemes. Célunk a kiváló minőségű méz, és az elégedett vásárló.
Méhészetünk története 1976 tavaszán, Szentendrén kezdődött. Az évek során fokozatosan fejlesztettünk, növeltük méhesünk családszámát, és próbáltunk tanulni a mások kárából, több-kevesebb sikerrel. Jelenleg 160 családdal méhészkedünk, és az ország különböző tájaira vándorolunk méheinkkel, hogy tiszta, kiváló minőségű fajtamézeket állítsunk elő. A minőségre nem csak a termelés során, de a mézzel való bánásmód, és a kiszerelés folyamatában is külön figyelmet fordítunk.
 
Mire jó a méz?
Természetes édesítőszer, egészséges, mert többféle cukorból áll és számtalan hasznos anyag van benne, mint szerves savak, enzimek, ásványi anyagok. Értékes táplálék, nagy kalóriaértéke ellenére nem hizlal, mert gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra az izmokban kerül gyors felhasználásra. Nyugtató hatású, támogatja a gyenge szívet, és védi a májat. A vér piros festékének, a hemoglobinnak a mennyiségét fokozza, az izom munkaképességét növeli. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületes sérülések gyógyítására használni. Gyermekeknek 18 hónapos kor felett ajánlott.
 
Miért kristályosodik a méz?
A méz 80 %-a cukor, a maradék 20 % víz. A cukrok közül a gyümölcscukor és a szőlőcukor a meghatározó. Az előbbinek a méz édességét köszönhetjük, az utóbbi pedig arról nevezetes, hogy a méz kristályosodásában van döntő szerepe. A magas szőlőcukor-tartalmú méz, mint a repce, gyorsan kristályosodik, szemben az akáccal, amelynek a gyümölcscukor tartalma magas. A kristályos méz azonban nem veszít tartalmi értékéből, csupán a formája változik meg. Ha szeretnénk ismét folyékonnyá tenni, lassan melegítsük fel nagyjából 40 Celsius fokra, vagy télen tegyük a radiátorra, amíg fel nem oldódnak a kristályok.
 
Télen a méhek alszanak?
A méhek nem alszanak téli álmot, mézet fogyasztva, vészelik át a telet. A méh egymagában gyorsan lehűl, megdermed, és elpusztul. Sok méh együtt, azonban megbirkózik a tél hidegével. A méhek ezért szorosan összebújnak, telelő fürtbe, amely a tél folyamán lassan vándorol a mézes kereteken. A fürt belseje a legnagyobb hidegben is 25 Celsius fok körüli. A külső méhek szinte mozdulatlanok, bundaként védik a fürt belsejét, meleg levegő, csak a köztük lévő szűk réseken át juthat ki.
 
Hogy lehet „rávenni” a méheket, hogy csak akácmézet készítsenek?
A növények nektártermelése időszakos, gyakran csak egy-két hétig tart egy évben. A méhek csak ez alatt az idő alatt tudnak mézet termelni. Egy akácerdőben ez alatt az idő alatt egy család, optimális körülmények között telehordja a kaptárját. Mielőtt más növényekről is hordanának még, a méhész kipergeti a mézet, így végül tiszta akácmézet nyerünk. 
 
Hogyan vásároljak jól mézet?
A mézvásárlás bizalmi kérdés. Érdemes termelőtől vásárolni, és idönként kipróbálni különböző fajtákat, akár kisebb kiszerelésben is.