A virágpor fogyasztás előnyös tulajdonságai a következők:
-
javítja a sportolók teljesítményét
-
fokozza az immunrendszer működését
-
csökkenti a PMS tüneteit
-
csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázati tényezőit
-
fokozza a máj működését
Mire figyeljünk?
A virágpor hatásainak tudományos vizsgálata jellemzően állati kísérleteken alapul, az emberi vizsgálatok nem teljesek. A virágpornak ritka esetekben lehet mellékhatása, ezek jellemzően allergiás reakciók. A méhek több fajta virágról gyűjtenek virágport, gyakran fákról, fűfélékről is. A gyűjtött virágpor megőrzi a növény pollenjének allergén potenciálját, a tünetek az alábbiak lehetnek, viszketés, csalánkiütés, a nyelv, arc duzzanata, nehézlégzés. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik pollenallergiában szenvednek. Gyógyszerek rendszeres szedése mellett is külön figyelmet kell fordítani a virágporfogyasztásra. Érdemes minden vásárlás után kis adagban tesztelni szervezetünket, hogyan reagál a virágporra, hiszen nincs két egyforma év és ezért mindig egyforma virágpor sem.
Miből áll a virágpor?
Ásványok, vitaminok, cukrok, aminosavak, flavonoidok, zsírsavak, bioelemek. Ezek 40% szénhidrát, 35 % fehérje, 10 % víz, 5 % zsírok, a maradék egyébb anyagok. A virágpor összetevői területtől, éghajlattól, időjárástól és persze növénytől változhatnak. Egy 2015-ös tanulmány szerint a virágpor számos jótékony hatással bír, ezek közé tartozik a gombaellenes, antimikrobális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, rákellenes, májvédő, immunerősítő, tulajdonságai.
Forrás