+36 70 322 06 68

A nyers méz feldolgozatlan, természetes méz, olyan, mint a kaptárban. A bolti mézek folyékonyak, ami a vásárló szemének jobban tetszik, de ez minden méznél csak átmeneti állapot, előbb utóbb mindegyik bekristályosodik.

A nagy mézforgalmazók ezt a folyékony állapotot úgy érik el. hogy magas hőmérsékletre melegítik a mézet, majd gyorsan lehűtik.

 
Az eljárás lényege, a mézben lévő apró kristályok feloldása, hogy sokáig folyékony maradjon. De az eljárással közben mintegy pasztörizálják is a mézet, amire egyébként nem lenne szükség, mert a méz nem tud megromlani. Viszont 45 C fok felett kiölik belőle az összes szerves, természetes anyagot, antioxidánst, enzimet. Ezek az anyagok nagyon kis mennyiségben vannak jelen, mégis nagyon fontosak, mert ezek az anyagok teszik természetes gyógyszerré a mézet, ezektől lesz több, mint egy sima cukorszirup. A méz antibakteriális és egyéb hasznos tulajdonságai szintén komolyan sérülnek a melegítés során, ráadásul a nyers méz ízletesebb marad, mint a melegített. Dióhéjban, a melegítés során a méz tartalmi értéke csökken a formai kedvéért. Méhészetünk többféle nyers krémmézeket kínál kedves vásárlóinknak, amik pergetésnél lettek leszűrve és nincsenek melegítve, hogy teljes mértékben megőrizzék gazdag belső értékeiket. Krémes jellegük kontrollált kristályosodásuknak köszönhető, ezért a méz lágy, könnyen kenhető marad. Nyers krémmézeink: Tavaszi méz, repceméz, nyári krémméz, aranyvessző krémméz, napraforgó krémméz.