+36 70 322 06 68

 

Rólunk
 
A méhészkedés számunkra nem munka, inkább elhivatottság. Valószínűleg másképp nem is lehet jól űzni ezt a mesterséget, tehát másképp nem is érdemes. Célunk a kiváló minőségű méz, és az elégedett vásárló.
Méhészetünk története 1976 tavaszán, Szentendrén kezdődött. Az évek során fokozatosan fejlesztettünk, növeltük méhesünk családszámát, és próbáltunk tanulni a mások kárából, több-kevesebb sikerrel. Jelenleg 160 családdal méhészkedünk, és az ország különböző tájaira vándorolunk méheinkkel, hogy tiszta, kiváló minőségű fajtamézeket állítsunk elő. A minőségre nem csak a termelés során, de a mézzel való bánásmód, és a kiszerelés folyamatában is külön figyelmet fordítunk.
 
Mire jó a méz?
Természetes édesítőszer, egészséges, mert többféle cukorból áll és számtalan hasznos anyag van benne, mint szerves savak, enzimek, ásványi anyagok. Értékes táplálék, nagy kalóriaértéke ellenére nem hizlal, mert gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra az izmokban kerül gyors felhasználásra. Nyugtató hatású, támogatja a gyenge szívet, és védi a májat. A vér piros festékének, a hemoglobinnak a mennyiségét fokozza, az izom munkaképességét növeli. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületes sérülések gyógyítására használni. Gyermekeknek 18 hónapos kor felett ajánlott.
 
Miért kristályosodik a méz?
A méz 80 %-a cukor, a maradék 20 % víz. A cukrok közül a gyümölcscukor és a szőlőcukor a meghatározó. Az előbbinek a méz édességét köszönhetjük, az utóbbi pedig arról nevezetes, hogy a méz kristályosodásában van döntő szerepe. A magas szőlőcukor-tartalmú méz, mint a repce, gyorsan kristályosodik, szemben az akáccal, amelynek a gyümölcscukor tartalma magas. A kristályos méz azonban nem veszít tartalmi értékéből, csupán a formája változik meg. Ha szeretnénk ismét folyékonnyá tenni, lassan melegítsük fel nagyjából 40 Celsius fokra, vagy télen tegyük a radiátorra, amíg fel nem oldódnak a kristályok.
 
Télen a méhek alszanak?
A méhek nem alszanak téli álmot, mézet fogyasztva, vészelik át a telet. A méh egymagában gyorsan lehűl, megdermed, és elpusztul. Sok méh együtt, azonban megbirkózik a tél hidegével. A méhek ezért szorosan összebújnak, telelő fürtbe, amely a tél folyamán lassan vándorol a mézes kereteken. A fürt belseje a legnagyobb hidegben is 25 Celsius fok körüli. A külső méhek szinte mozdulatlanok, bundaként védik a fürt belsejét, meleg levegő, csak a köztük lévő szűk réseken át juthat ki.
 
Hogy lehet „rávenni” a méheket, hogy csak akácmézet készítsenek?
A növények nektártermelése időszakos, gyakran csak egy-két hétig tart egy évben. A méhek csak ez alatt az idő alatt tudnak mézet termelni. Egy akácerdőben ez alatt az idő alatt egy család, optimális körülmények között telehordja a kaptárját. Mielőtt más növényekről is hordanának még, a méhész kipergeti a mézet, így végül tiszta akácmézet nyerünk. 
 
Hogyan vásároljak jól mézet?
A mézvásárlás bizalmi kérdés. Érdemes termelőtől vásárolni, és idönként kipróbálni különböző fajtákat, akár kisebb kiszerelésben is.
 
 
 

       

 

 

 

[/html]