+36 70 322 06 68

A kertvárosi kertek túlnyomó többsége gyepszőnyeg és tujasor, aminek az élővilága pont olyan sivár, mint a látványa. Népszerűségét a kényelemnek köszönheti, az automata öntözőrendszer és az egyre népszerűbb robotfűnyíró mellett ezekben már minimális kerti munka is alig akad.

Hátránya az egyhangúság, az eltávolodás a természetes környezettől, a lemondás egy igazi kert élményéről és a biológiai értéktelenség. Ebben az írásban az utóbbira fókuszálunk, ezért bemutatjuk, hogyan készíts méh és lepkemágnes virágágyást, amire büszke leszel, a kerted legértékesebb részének tartod majd, és nem mellesleg segíted vele fenntartani a még meglévő biológiai sokszínűséget.

Egy virágágyás lehet pár négyzetméteres terület is a járda vagy a kerítés mellett, az előkertben, vagy a ház oldalában, de lehet több tíz négyzetméter a kertben, bokrokkal, fákkal variálva. Ha még nincs tapasztalatod, ne ijedj meg, hibázni nem lehet, csak tanulni, és ha belevágsz évről évre, mindig egyre jobban sikerül majd. Kicsiben kezd el és ha megjön a kedved, folyamatosan bővítheted, csinosíthatod majd ágyásod.

 A legjobb kezdés egy gyors tervezés akár csak fejben, ami körülhatárolja az ágyás formáját, nagysásgát, és a tervezett növényeket. Kis területen a gyomok sem jelentenek majd gondot, heti tíz perc gyomlálással megszabadulhatsz tőlük. Szerszámnak elég egy kézi kertilapát, locsolókanna, és aki nem szereti összepiszkolni a kezét annak egy kertészkesztyű. A talaj minősége kevésbé fontos, a legtöbb méh és lepkebarát virág nem válogatós, de azért egy kis virágföld jót tesz a növényeknek. Fontos azonban, hogy árnyékos, vagy napos helyre kerül e az ágyás, mert az árnyékkedvelők hamar megadják magukat a nyári napsütésben, a napkedvelők pedig gyengébben virágoznak árnyékban. Ültetés, vagy vetés után az öntözésre kell még odafigyelni, a gyökeresedő növények érzékenyek a szárazságra, ezért ne hagyd a földjüket kiszáradni, ezen a mulcsozás sokat segít majd.

Az év első virágjai a hagymás és gumós krókuszok, a hóvirág, és a téltemető, ezek februárban, márciusban, virágoznak, és sok virágport adnak a rovaroknak. Akár fűbe is ültetheted őket, az első fűnyírásra, májusban eltünnek a leveleik. Áprilisban virágzik a sárgaviola, árvacsalán, ínfű, nárcisz, kökörcsin. Igazi lepkemágnes az orgona. Májustól szeptemberig rengeteg virág közül választhatunk, érdemes a fűszernövényeket bevetni így a magunknak is hasznos mentát, levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot, zsályát, és borágót. Aki a szépségre törekszik annak a díszhagymák, őszirózsák, varjúháj, dísznapraforgó, kasvirág, gólyaorr, illatos ternye, kékszakáll, csillagfürt, vagy a facélia lehet megoldás. Szeptembertől késő őszig virágzik a gyertyavirág, zsályafélék, izsóp, szarkaláb, borostyán.

Jön az ősz, most érdemes ültetni és évelő virágokat vetni, hogy jövőre már gyönyörködhess benne!