+36 70 322 06 68

Egyre többet hallani a hamisított mézekről, egy nemrég készített felmérés siralmas képet fest a bolti mézekről.
A mézhamisításnak rengeteg módja van, de az egyszerűbb csalásokat magunk is felfedezhetjük. Az ezredfordulón elterjedt mikro szűréses csalás azonban olyan kifinomult módszer, aminek a leleplezésével komoly laborok is nehezen birkóznak meg. Az ilyen eljárásokban a mézet felmelegítik, felhígítják, és mikro méretű szűrőkön magas nyomáson átpréselik, majd kivonják belőle a felesleges vizet, szerves és ásványi anyagokat.
 
A végeredmény egy steril cukorszirup lesz, amiben szinte nincs semmi értékes szárazanyag tartalom. Hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője, mint a virágpor, propolisz, fehérjék, flavonoidok, ásványi anyagok, és vitaminok. A méz annyira kiüresedik, hogy az eljárás során még a sötét mézek is kivilágosodnak. Igazából ezek már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Hogy mégis ez mire jó? A méz virágpor tartalma olyan, mint nekünk az ujjlenyomatunk, könnyen azonosíthatóvá teszi a gazdáját. A sterilizált, azonosíthatatlan méz a világ bármely országában „honosítható” lesz, az adott földrajzi hely virágjainak pollenjével. Ennek a hamisításnak itthon könnyű célpontja az alacsony pollentartalmú, világos színű akácméz. Mi a baj a kínai mézzel? A méz ioncserélős gyantaszűrése, ami nagyjából a fenti folyamat technológiai leírása, kínai találmány. 2001-ben ugyanis az USA büntető vámmal sújtotta a kínai mézeket a gyatra minőség, az antibiotikum tartalma és a hamisítások miatt. A kínaiak azonban nem adták fel, addig mesterkedtek, amíg ki nem találták hogyan tudják harmadik országon keresztül, eredet nélküli mézüket más jellemzőkkel ellátva továbbra is exportálni az USA-ba. Így született meg a gyantaszűréses technológia, ami a hatósági ellenőrzések lemaradásait és hiányait kihasználva továbbra is ömleszti a mesterséges mézet a piacra, immár az EU-ba is. A Magyarországon is rendszeresen felbukkanó méz botrányok, jelzik, hogy mi sem tudjuk kivonni magunkat a világban zajló hamisítások alól. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület évente közreadott mézvizsgálatában ismerős, nagy mézkiszerelők nevei mellett szerepel a hamis méz jelölés. A hamisítás egyébként annyira kifizetődő, hogy a kínaiak nem csak a mézet, hanem a technológiát is exportálják, így lehet egyik pillanatról a másikra egy eddig méhészetileg jelentéktelen ország, kínai közvetítéssel, óriási mézexportőr. A hamisméz dömpingje hatalmas károkat okoz, amellett, hogy becsapja a vásárlót, mindenhol letöri az árakat, ami nehéz helyzetbe hozza a helyi termelőket. Régi trükkök Az egyszerűbb hamisításokat azonban mi is kiorronthatjuk. Ilyen, amikor glükóz sziruppal, vagy izocukorral hígítják, vagy cserélik ki a mézet. A méhek cukoretetésből készített méze sem igazi méz. - - Az ilyen mézek könnyen folynak, általában világosak, és nem kristályosodnak be.
- Ízük jellegtelen, egyszerű cukor íz. Három módszer a régi trükkök felismerésére:
- Cseppentsünk az ujjunkra a mézből. A hamis méz könnyen szétfolyik, alakját nem tartja meg könnyen, az igazi méz sokáig egyben marad, szálasan nyúlik, nehezen szakad, megtartja kontúrját.
- Tegyünk egy kiskanálnyi mézet, egy pohár vízbe. A hamis gyorsan elkeveredik, feloldódik a vízzel, az igazi leülepszik az aljára, sokáig egyben marad.
- A hamis méz nem kristályosodik, az igazi méz, az akác kivételével, magas szőlőcukortartalma miatt hetek alatt beköt. A hónapokig folyékony vegyes virágméz, nem méz.
A legjobb módszer mégis, ha körültekintően vásárolunk. Vásároljunk helyi termelőtől, több helyről, több féle mézet, próbáljunk új ízeket, mintha bort vásárolnánk, és jegyezzük meg a nekünk tetszőket.