+36 70 322 06 68

Mindkettő kötelező tartozék minden konyhában, ahol előfordulnak nyers zöldségek, és húsok. Külön-külön fele annyit sem érnek, mint együtt, közösen viszont megsokszorozzák egymás hatását. A mézes mustáros pácok édes-fanyar íze szinte bármilyen húsból képes kihozni a benne szunnyadó tökéletes sültet, de salátáknak és főtt-sült zöldségeknek is tökéletes dresszingje.

Mézből legjobb választás a selyemfűméz, intenzív édes ízéhez nem párosul a fajtamézek jellegzetes aromája, az illata viszont nagyon kellemes, igazi fűszerméz, salátákhoz verhetetlen. A mustár fajtája recept, és ízlés függő. Aki még nem próbálta, annak néhány ötlet kedvcsinálónak.   Mézes-mustáros borda Ez a párosítás kerti grillsütőért kiált, de tepsiben is elkészíthető. 1 kg oldalast bordákra, vagy két-három bordányi darabokra vágunk, amiket a sütés előtti napon bepácolunk. A pác két evőkanál méz, egy evőkanál dijoni mustár, fél kanál magos mustár, öt gerezd fokhagyma, őrölt bors és olaj. A húst sütés előtt sózzuk, tepsiben rácsra helyezzük, egy kis vizet teszünk alá és lefedve legalább egy órát sütjük 200 C fokon. Ezután a húst kitakarjuk és szaftjával locsolgatva barnára sütjük.   

 

Mézes-mustáros csirke tortillában 

Ez egy könnyű gyors étel, igazából pirított csirkemell salátával, de az édes öntet és a csomagolás miatt a gyerekek is imádni fogják. A mézes mustárt adjuk a pirított húskockákhoz, és forraljuk vele össze. A zöldségeket is pirítsuk meg, paradicsomot, répát, újhagymát, paprikát és salátával halmozzuk a tortilla lapokra. Erre öntsük a mézes mustáros csirkét, amit kevés joghurttal még krémesebbé lehet tenni. Ha nincsenek gyerekek a  közelben, még chili paprikával fokozhatjuk az ízeket.   

 

Salátaöntetek, boltban kapható tartósítószerben és adalékanyagokban gazdag öntetek helyett: 

Két pohár joghurtot elkeverünk másfél evőkanál mustárral, ugyanennyi mézzel és kevés citromlével. Kukoricasalátába tökéletes, könnyű egészséges köret. Salátától függően olívaolajjal gazdagíthatjuk. Négy evőkanál majonézhez adjunk egy-egy kiskanál mustárt és mézet, valamint kevés citromlevet, keverjük jól össze. Egy evőkanál mézet és dijoni mustárt összeturmixolunk egy gumónyi gyömbérrel, két teáskanál balzsamecettel, egy teáskanál ecettel, hat evőkanál napraforgóolajjal, és sózzuk, ízlés szerint borsozzuk.   Univerzális házi mustárrecept: http://www.nosalty.hu/recept/mezes-hazi-mustar   Mézes-mustáros répa Vágjunk fel fél kiló répát csíkokra, és tegyük forrásban lévő vízbe, vegyük le a tüzet, majd pár percig keverjük, amíg a répa kicsit meg nem puhul. Olvasszunk fel két evőkanál vajat, keverjünk el benne ugyanennyi mézet és mustárt, fűszerezhetjük fahéjjal és őrölt köménnyel, majd a száraz répát forgassuk bele. A végén sóval és borssal ízesíthetjük.