+36 70 322 06 68

 

Rengeteg előnye van a bolti müzlivel szemben. Olcsóbb, egészségesebb, és finomabb, mert mindenki ízlés szerint variálhatja a hozzávalókat, olyan arányban, ahogy neki tetszik, és mert tényleg csak egészséges alapanyagokból áll, mindenféle adalékanyag nélkül.

Elkészíteni könnyű, talán fél órát vesz igénybe, a kész müzli pedig lezárt üvegben akár egy hónapig is tárolható. Nincsenek kőbe vésett szabályok, de a jó müzlihez érdemes néhány dologra odafigyelni. A müzli alapja zabpehely, vagy valamilyen vegyes gabonapehely keverék, tartalmazzon még legalább két féle olajos magot, kókuszreszeléket, egy vagy többféle aszalt gyümölcsöt, és mézet. Az összekevert finomságok a sütőben érnek össze igazán, a magok megpirulnak, a méz kicsit karamellizálódik, és a zabpehely pedig beszívja magába az olajat, a mézet, majd az aszalt gyümölcs nedvességét. A neten számos recept megtalálható, amihez nem kell szó szerint ragaszkodni. Mivel mi szeretjük az aszalt szilvát, ami kicsit csokis jelleget kölcsönöz a müzlinek, nekünk az alábbi variáció vált be a legjobban. 30 deka zabpelyhet keverjünk össze 5 deka hántolt napraforgómaggal, tökmaggal, darabolt mandulával, és kókuszreszelékkel. 15-20 deka mézet melegítsünk fel, és keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, vagy vajjal. Amikor az olaj elkeveredett a mézben, öntsük rá a keverékre, és forgassuk bele. A müzlinket, ami olyan lett, mint egy földnedves egyveleg, terítsük szét egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és tegyük be a 200 C fokra felmelegített sütőbe. A müzli teteje könnyen megég, ezért ne hagyjuk magára, ha megbarnul, keverjük meg, hogy az alul lévő részek is megpiruljanak. Három-négy pirítás után vegyük ki a sütőből, és keverjünk bele apróra vágott aszalt szilvát. Az összetevők szabadon variálhatóak, használhatunk még szezámmagot, diót, mogyorót, kesudiót, aszalt gyümölcsnek almát, sárgabarackot, mazsolát, áfonyát, datolyát, ami jól esik. Én a reggeli kávéba szoktam belekeverni, de lehet joghurtba, tejbe, gyerekeknek egy kis reszelt csokoládéval a kakaóba is tenni.