+36 70 322 06 68

A méz kiváló édesítőszer, ráadásul sokkal egészségesebb, mint a cukorpótló édesítőszerek, vagy a kristálycukor. Egyszerű cukrai gyorsan felszívódnak és nem raktározódnak a szervezetben. Édességérzete alig marad el a hagyományos cukorétól, viszont gazdag beltartalma egyedi ízeket, aromákat kölcsönöz az ételeknek.
 
A méz enzim tartalma és más hasznos összetevői nem sérülnek, ha a mézet hőkezelés nélkül fogyasztjuk, és sokkal ízletesebb is a végeredmény is. De a gyerekeket nem hatják meg a fent leírtak és néha nem könnyű rávenni őket, hogy mézet egyenek, akármilyen egészséges is. Ezért összeírtunk néhány receptet, amivel kifoghatunk rajtuk!
 
 

Mákos guba mézzel
 
Öt-hat kiflit felszeletelünk, és a karikák oldalait megpirítjuk. Nagyjából 100 gramm darált mákot elkeverünk egy citrom reszelt héjával. Felmelegítünk bő fél liter tejet, és egy mély tálban több adagban ráöntjük a kiflire, amit néha felrázunk, hogy egyenletesen beszívja, és rendesen összekeveredjen a többi hozzávalóval. Közben a mákot is rászórjuk, és a mézből is csorgatunk rá. A mák kesernyés íze sok mézet felvesz, ezért ne sajnáljuk, öntsünk rá bőven.
 
 

Sütőtök mézzel
 
A sütőtök mézzel felturbózva, már a gyerekeknek is eladható csemege. A forró tökszeletekre rácsorgatott méz intenzív édessége egybeolvad a tök ízével.    
 
 

Gyümölcsjoghurt
 
A legegyszerűbb, és a gyerekek közt is talán legnépszerűbb verziója banánból készül. Pár perc alatt elkészíthető, akár reggelinek is. A piacon kapható olcsó, leharcolt banán a legmegfelelőbb. Két banánt, két pohár joghurtot és két evőkanál mézet összeturmixolunk, és a lurkónak vastag szívószállal tálaljuk. Banán helyett készíthetjük meggyből, barackból, többféle gyümölcsből, akár lekvárból is. A lekvárnak azonban figyelembe kell venni a cukortartalmát, ezért kevesebb mézet szabad csak használni! A gyümölcsjoghurt variációk száma nagyjából végtelen, nyáron érdemes idénygyümölcsökkel variálni, de télen zabpehellyel például egy felnőtt számára is kiadós reggelit jelent.