A repceméz a mézfajták lesajnált prolija. A mézkülönlegességekre vadászók megvetett, kirekesztett páriája, mert nem elég barna és nem elég folyékony. Ez a fogyasztói rasszizmus sajnos komoly előítéleteket generál a repcemézzel szemben, pedig aki hajlandó megismerkedni vele, annak egy életre örök barátja lehet.
A színe fehér pedig ebben a klubban a minél sötétebb szín a menő, és tényleg nem folyik, gyorsan kristályosodó cukrai miatt, ami sokak számára különösen gyanússá teszi. Mindkettő tulajdonság a repceméz különleges összetételének köszönhető, ugyanis egyedül ebben a mézfajtában több a szőlőcukor aránya a gyümölcscukorénál. A szőlőcukor pedig 25 Celsius fok alatt bazigyorsan kristályosodik, a frissen pergetett aranybarna repceméz tíz nap alatt úgy beleköt a mézeshordóba, hogy csákánnyal sem lehet kibányászni onnan. Szerencsére az idő múlásával és némi munkával lazulnak ezek a kötések, és a repceméz kellemesen krémessé lágyítható. Nagy előnye a többi mézzel szemben, hogy nem csöpög, csurog össze-vissza, a gyerek és még én sem maszatolom össze magam egy mézes kenyérrel, ha repceméz van rajta, a cukorkristályok pedig annyira apróak, hogy nem érezzük a szemcséket, ráadásul nincs az a svájci csokitöltelék ami ízben a nyomába érne. Élettani hatása a magas szőlőcukor-tartalom miatt jelentős. A szőlőcukor ugyanis testünk üzemanyaga. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel, amit mozgásra és testünk fűtésére használunk fel. A szervezetünkben lévő szőlőcukor csaknem felét mégsem az izmok, hanem az agyunk falja fel. Egy tíz kilógrammos gyermeknél ez az arány 80 %. Kísérletek bizonyítják, hogy a repceméz magas szőlőcukortartalma serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, segíti az információk rögzülését, vagyis a tanulást. Egy teáskanál repceméz nagyjából egy tablettányi szőlőcukrot tartalmaz. Nincs a repceméznél természetesebb, nyersebb méz, ásványi anyag tartalma alacsony, de bátran mondhatjuk, hogy egyéb beltartalma messze lekőrözi a többi mézet, mivel a kiszerelés során egyáltalán nem kell melegíteni. A mézben lévő fehérjék, enzimek, aminosavak, vitaminok hő hatására ugyanis könnyen lebomlanak, a repceméz viszont semmilyen hőkezelést nem kap. Akinek a gyomra érzékeny a savasságra, annak a repceméz ajánlatos, mert enyhíti a gyomorsavtúltengés következményeit. Tippek, mire használjuk: Teába, kávéba a legjobb választás semleges aromája miatt. Tökéletes édesítőszer süteményekbe is. Tabletták helyett, gyors energiaforrás, akár fizikai, vagy szellemi munkát végzünk.