+36 70 322 06 68

Ma már sok helyen lehet nagyon finom bejglit kapni, de jó pár évvel ezelőtt, (nem is olyan régen), a bejglisütés még a karácsonyi sütés-főzés egyik kihagyhatatlan állomása volt, legalábbis a mi családunkban, és a kötelező

 összehasonlítási és véleményezési párbeszédek alapja a jó bejgli fogalmával kapcsolatban, amit a vendégségben kapott, vagy hozott bejglik generáltak.

A mi bejgli receptünk apai ágon jött, a mai napig ő készíti a legjbb bejglit.



Recept:
1 kg. liszt
40 dkg. margarin, (harmada lehet sertészsír)
3 tojás, (1egész, 2 sárgája)
8 dkg. porcukor

4 dl. tej
3 dkg. élesztő

Mákos töltelék:
40 dkg. daráltmák
20 dkg. kristálycukor
2,5 dl. víz
2 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj, szegfűszeg
8 dkg. mazsola

A diós ugyan ez, dióval mák helyett, és szegfűszeg nélkül.

Az élesztőt kevés cukorral, langyos tejben megkelesztjük. A lisztet ezután a lágy margarinnal, cukorral, sóval, tojással, élesztővel és a maradék tejjel sima tésztává gyúrjuk. Fél óra pihentetés után hat egyforma részre osztjuk, téglalapokká nyújtjuk és az egyik töltelék egyharmadát rákenjük. A kész rudakat megszúrkáljuk, egy tojás és egy teáskanál tejföl keverékkel megkenjük, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Fél óra múlva ismét megkenjük a tetejét és 10-15 percre kitesszük a hidegre. Előmelegített sütőben 150 celsius fokon barnára sütjük.

A töltelékekbe lehet még egy kis almát reszelni, és vaníliás cukrot tenni, ha túl sok víz van benne daráltkekszet.