Hát persze! Kaptam néhány visszajelzést vegánoktól, amiben elmondják, hogy számukra a méz miért nem fogyasztható. Az állatok kizsákmányolása, és a velük szemben elkövetett kegyetlenségek elutasítása tiszteletre méltó és nagyszerű gondolat. De sajnos rovar szinten nem igazán működik. Ahhoz, hogy gabona, kukorica, szója, zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra, rengeteg rovart kell megölni. Persze jórészt kártevőket, de a számosság miatt rengeteg hasznos rovart is.
Az intenzív mezőgazdasági termelés, különösen a monokultúrális, rovaroldalról nézve folyamatos gyilkolással jár, és ennek gyakran áldozatai a méhek is. Ezt fontos minden vegánnak tudnia, amikor a méhek kizsákmányolásáról beszél. A méz helyett fogyasztott vegán termékek szintén a nagyüzemi mezőgazdaság termékei. A növénytermesztés következménye a rovarok tömeges pusztulása, a vegyszerezés, és az élőhelyek megszűnése miatt van. Évente 1-2 % kal csökken a föld rovarállománya. (https://qubit.hu/.../a-vezeto-kutatok-szerint-mar-javaban...). Ehhez képest, a méhészkedés során elpusztuló méhegyedek száma értelmezhetetlenül kevés. Erre mondhatja egy vegán, hogy ok, de ne tartsunk méheket, és akkor nem fognak sem így, sem úgy elpusztulni. Ezzel meg az a baj, hogy ha nem tartunk méheket, előbb utóbb üres lesz mindannyiunk tányérja. A vegán filozófia azért mond nemet a mézre, hogy ne ártsanak az ökoszisztémának, és ne pusztuljanak ki a méhek. Kedves vegánok, ha ez a célotok, akkor ne nagyüzemi módszerekkel előállított édesítőket fogyasszatok, mint melasz, juharszirup, kókuszpálma nektár, rizsszirup, datolyaszirup, bee free honey, amik előállítása gyilkolja a bioszférát és az állatokat, hanem egyetek mézet. Vegyetek mézet egy termelőtől, és rovarok millióinak az életét mentitek meg!
Gyakori vegán toposzok, és a valóság:
A mézet a méhek kihányják a gyomrukból. Ez gondolom azért különösen szörnyű vegán szemszögből, mert a növényi nektár így elveszíti tiszta növényi jellegét, másrész gusztustalanul hangzik. A méhek mézgyomra nem az igazi gyomruk, gyakorlatilag egy nektártartályként funkcionál. A méhek nem tudnak hányni, mivel nincs rekeszizmuk, a nyelvük pedig nem nyálas. A nektárhoz enzimeket adnak, amik az összetett cukrokat bontják le gyümölcs-, és szőlőcukorrá.
A méhész elveszi a mézet, és cukorszirupot ad helyette, ami a méheknek rossz. Először is, soha nem lehet a méhektől elvenni az összes mézük, a cukorral az elvett mennyiséget kell csak pótolni. A cukorszirup pedig pont olyan jó téli energiaforrás a méheknek, mint a méz, a szerves és ásványi anyagokat virágporból nyerik.
Őshonos méheket kiszorítják az ipari méhek. A Kárpát medencében évezredek óta a krajnai méh és alfajai élnek, ezeket az ember háziasította. A méh háziállat, testfelépítése nem változott, ezért nem igazán tudja kiszorítani a más felépítésű és életmódú vadméheket, még akkor sem, ha sokkal többen vannak.
A méhészek egész kolóniákat ölnek meg, mert olcsóbb újat vásárolni. Bátran állíthatom, hogy Magyarországon, de egész Európában ez gazdaságilag lehetetlen. A méhész legnagyobb értéke a méh, és nem a méz. A méhek erőben tartása a méhész legfontosabb feladata.
A méztermelés hozzájárul a méhek kihalásához. A kettő között nincs összefüggés. Ha kihalnak a méhek az a természetes környezet hiányának és az intenzív mezőgazdaságnak lesz köszönhető. A méh kis testsúlya miatt már néhány milligramm vegyszerre is érzékenyen reagál, a tápláléknövények leszűkülése pedig gyengíti az immunrendszerüket.
Levágják a királynő szárnyát. Az anya egyik szárnyvégét néha levágják, hogy a család ne tudjon megrajozni. A szárny nem élő szövet, a levágása nagyjából akkora fájdalmat okozhat, mint nekünk egy hajvágás. A rajzásgátlás pedig rengeteg méh életét menti meg.