A propolisz az a barnás színű, jellegzetes illatú ragacs, amivel a méhek „kitapétázzák” a kaptár belsejét. Propolisszal tömik be a huzatos réseket, repedéseket, kezelik vele a lépek sejtjeit, a gyanús, nagyon nem tetsző tárgyakat pedig igyekeznek teljesen bevonni vele. Ha például egy akkora állat pusztul el a kaptárban, amit nem képesek kivinni, mondjuk egy egér, képesek teljesen körberagasztani propolisszal, szinte mumifikálják a tetemet.
Mindez azért fontos, mert a propolisszal nem csak csinosítani tudják a kaptárt belülről, de erősen antibakteriális és gombaölő hatása miatt, ez a legerősebb természetes fertőtlenítő anyag, amellyel védik a családot a betegségektől. Gondoljunk bele, milyen jól érezné magát bármelyik kórokozó egy ennyire zsúfolt kolóniában, ha nem lenne ami megálljt parancsolna a terjedésének. A méhek legfontosabb fegyvere a fertőzésekkel szemben a propolisz. Az emberek korán felismerték jelentőségét. Az ókorban bőrbetegségek gyógyítására, később ragasztónak, tömítő anyagnak, és ezer más dolognak megfelelően használták, például Stradivári a hegedűit propoliszos lakkal kezelte, hogy tartósak és szép színűek legyenek. Összetevői: A propolisz rendkívül összetett anyag, közel kétszáz alkotóelemből áll. Méheink főleg a fák levélrügyeiről, gyantáiról, növényi nedvekről gyűjtik, amiket aztán saját mirigyváladékaikkal kevernek. Ezek a nedvek növényi hormonokat, ásványokat, cukrokat, és egyébb tápanyagokat tartalmaznak. A propolisz főbb összetevői a flavonoidok és fenolos savak, vagy észtereik, ezek nagyjából a felét teszik ki. Közel negyedét viasz és zsírsavak, 10%-át illóolajok, 5%-át virágporból származó proteinek, aminosavak, a maradék 5 %-ot egyéb anyagok és ásványok alkotják. Legismertebb tulajdonsága a baktériumokra, vírusokra, gombákra, és más mikroorganizmusokra gyakorolt erős negatív hatása. A propolisz vízben nem oldódik, alkoholos oldata azonban erős íze és kellemetlen illata miatt, nem túl kellemes. Méhészetünk ezért mézzel keveri el a propoliszt, ami így könnyen fogyaszthatóvá válik, hatását jobban ki tudja fejteni, és három éves kor feletti gyerekeknek is nyugodtan adható. A propoliszos méz alkoholtartalma rendkívül csekély, ráadásul a napi egy-két kiskanálnyi mennyiségnél nem kell többet fogyasztani belőle. Célszerű rendszeresen, étkezés után elszopogatni egy kiskanálnyit, aminek általános immunerősítő, száj és torokfertőtlenítő hatása van. A propoliszos mézet számos esetben konkrét tünetek kezelésére is érdemes használni. A kialakuló herpeszt képes megállítani, a méz dehidratál, a propolisz pedig segít megakadályozni a vírust a terjedésében. A propolisz nitrogén-oxid tartalma csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a prosztatára, segíti a csontritkulás okozta betegségek kezelését. Torokfájásra a mézzel kevert propolisz hatékonyabb, mint a tinktúra, mert alaposabban terül szét a torkunkban, és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel. A propoliszos méz sokoldalú és jótékony összetevői miatt számos jótékony hatást fejt ki egyszerre, nem gyógyszer, de gyógyszerek mellett is ajánlott a fogyasztása.