A méz ugyanazokból az alapvető, úgynevezett egyszerű cukrokból - szőlő- és gyümölcscukor - áll, mint a kristálycukor, mégis egészen más. A szacharóz, alias kristálycukor, kémiailag két egyszerű cukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor molekuláinak összekapcsolt változata, ami a természetben ebben a formában nem fordul elő.
A kristálycukor egy mesterségesen létrehozott cukorfajta. Szervezetünk enzimek segítségével tudja csak szétbontani ismét egyszerű cukrokra, hogy aztán képes legyen energiává átalakítani. A méz egyszerű cukrai ezzel szemben külön, saját formájukban, természetes módon vannak jelen, a szervezetünket ezért nem dolgoztatja meg, amikor feldolgozza őket. A méhek ugyanis a nektár cukrait, saját enzimjeik hozzáadásával választják szét szőlő- és gyümölcscukorrá, amik aztán a méz elfogyasztása után, közvetlenül szívódnak fel a májban és az izmokban. A méz cukrai a benne lévő enzimek hatására folyamatosan változnak. Az egyszerű cukrok molekuláinak számos kapcsolódási formája fordul elő a mézben, diszacharidok, triszaharidok, és ritkábban különféle poliszacharidok, ezeket a méz emzimjei folyamatosan alakítják. A kristálycukor hátránya még, hogy hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel fokozott enzim, (inzulin) kiválasztódásra serkentve a szervezetet. A fölösleges szénhidrát nagy mennyiségben alakul át zsírsavvá, ami aztán a zsírsejtekben raktározódik el. A méz viszont lassan emeli a vércukorszintet, és cukrai közvetlenül szívódnak fel. Ez különösen sportolóknak, vagy más fizikai terheléssel járó tevékenységet végzőknek jelent nagy előnyt a cukorral szemben. A méz előnye még, hogy cukron és vízen kívül tartalmaz még ásványi anyagokat, pl. (kálium, kalcium, fluorid, foszfor, magnézium, vas, cink, szelén, mangán), fehérjéket, savakat, és kis mennyiségben vitaminokat is. Akik diétáznak, azoknak azért is érdemes mézet fogyasztaniuk cukor helyett, mert amellett, hogy a méz hosszútávra energiát biztosít, segít leküzdeni a diétához esetleg párosuló fásultságot, levertséget, ráadásul a méz kalóriatartalma valamivel kevesebb is, mint a cukoré. Igaz a méz drágább, mint a cukor, de jóval édesebb, ezért kevesebbet kell belőle használni, és így már nem is olyan nagy a különbség köztük. Összességében, túlzott fogyasztás esetén a méz is hizlal, mégis rengeteg pozitív tulajdonsága van, ami a cukorból hiányzik. Az íze például összehasonlíthatatlanul gazdagabb, és változatosabb, nem beszélve megfelelő mennyiségben a méz egészségre jótékony hatásáról, amivel az apiterápia foglalkozik részletesebben. Mindennapi cukrunk helyett: Kávé: akác, vagy vegyes virágmézzel. A kávé mézzel elsőre furcsának tűnhet, de könnyen meg lehet szokni, sőt egy idő után az embernek hiányérzete támad egy sima cukros kávé behörpölése után. Tea: bármilyen mézzel. Ezt ugye nem kell magyarázni, csak annyi, hogy a mézet, ahogy a citromot is, soha nem forró teába! Reggeli: cukros müzli helyett, mézeskenyér, repcemézzel, mert finom és nem csöpög az abroszra, vagy http://andomeheszet.hu/blog/keszits-hazi-piritott-muzlit/ Sütibe: vegyes virágméz, valamivel kevesebbet, mint cukrot, sütésnél fontos, a méz egy ötöde folyadék!