propoliszos méz

Egy népes méhcsalád több tízezer egyedből áll, mégsem kell igazán attól tartanunk, hogy járvány törjön ki a kaptárban. A méhek ugyanis a legerősebb természetes fertőtlenítőszert használják, a propoliszt. A propolisz segítségével védik meg magukat a káros mikroorganizmusoktól, ezzel az anyaggal vonják be lakóterük zugait belülről, és a kaptárba bekerülő idegen tárgyakat. A méhek a fák rügyein lévő ragacsos, mézgás gyantaszerű anyagból készítik. A propolisz összetett anyag, rengeteg kedvező hatású vegyület alkotja, mint a flavonoidok, vitaminok, aminosavak és enzimek. Legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy gyulladást gátló, baktérium, és vírusölő hatású. Általánosan jó hatása van szervezetünkre, sejtjeinkre, öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása miatt.

Mézzel elkeverve és fogyasztva jótékonyan hat légúti betegségekre, prosztata és fültőmirigy gyulladásra, tágítja a hajszálereket, és vérnyomás szabályozó hatású. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, a szervezet ellenálló képességét magasan tartja.

A propoliszt a lépek tetejére tett, direkt erre a célra kapható műanyagrácsokon gyűjtjük. Ezzel a módszerrel nagy tisztaságú propoliszhoz jutunk, amit aztán 90%-os alkoholban oldunk fel néhány hét alatt. A szűrés után létrejött tinktúrát 30mililiter/ kilogramm arányban keverjük el a mézben. A propoliszos méz alkoholtartalma a keverési arány miatt nagyon csekély, 3 év feletti gyerekeknek is lehet adni, használata egyedül propolisz-allergiásoknak nem javallott.