Mézről és méhekről

Q?Hogyan vásároljunk jól mézet?
A.A méz tájanként és évjáratonként változó. Sokan a világos színű mézben bíznak, szemben a sötétebbel, pedig az utóbbi azért sötétebb, mert több ásványi anyagot tartalmaz. Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a méz folyékony legyen, pedig előbb utóbb minden méz kikristályosodik. Az az üveg valami, ami világos, egyszerűen édes és sohasem válik kristályossá, nem méz, hanem invertcukor. A méz nem csak üresen édes, mindig többféle íz harmonikus keveréke. A vásárló akkor jár el helyesen, ha minden évben többféle mézet szerez be. Családon belül is lehetnek eltérő ízlések, és a fajtamézek felhasználása is sokszor eltérő egymástól. Akinek semmi baja sincs, fogyasszon többféle virágból származó vegyes mézet, a fajtamézet, - hacsak nem ízlik jobban a többinél, - inkább célirányosan betegség leküzdésére válasszuk. Érdemes a Magyar Méhészek Egyesülete zárcímkéivel ellátott üvegeket vásárolni, amiért az egyesület kezességet vállal.
Q?Mire jó a méz?
A.Természetes édesítőszer, egészséges, mert többféle cukorból áll és számtalan hasznos anyag van benne, mint szerves savak, enzimek, ásványi anyagok. Értékes táplálék, nagy kalóriaértéke ellenére nem hizlal, mert gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra az izmokban kerül gyors felhasználásra. Nyugtató hatású, támogatja a gyenge szívet, és védi a májat. A vér piros festékének, a hemoglobinnak a mennyiségét fokozza, az izom munkaképességét növeli. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületes sérülések gyógyítására használni. Gyermekeknek 18 hónapos kor felett ajánlott.
Q?Miért kristályosodik a méz?
A.A méz 80 %-a cukor, a maradék 20 % víz. A cukrok közül a gyümölcscukor és a szőlőcukor a meghatározó. Az előbbinek a méz édességét köszönhetjük, az utóbbi pedig arról nevezetes, hogy a méz kristályosodásában van döntő szerepe. A magas szőlőcukor-tartalmú méz, mint a repce, gyorsan kristályosodik, szemben az akáccal, amelynek a gyümölcscukor tartalma magas. A kristályos méz azonban nem veszít tartalmi értékéből, csupán a formája változik meg. Ha szeretnénk ismét folyékonnyá tenni, lassan melegítsük fel nagyjából 40 Celsius fokra, vagy télen tegyük a radiátorra, amíg fel nem oldódnak a kristályok.
Q?Télen a méhek alszanak?
A.A méhek nem alszanak téli álmot, mézet fogyasztva, vészelik át a telet. A méh egymagában gyorsan lehűl, megdermed, és elpusztul. Sok méh együtt, azonban megbirkózik a tél hidegével. A méhek ezért szorosan összebújnak, telelő fürtbe, amely a tél folyamán lassan vándorol a mézes kereteken. A fürt belseje a legnagyobb hidegben is 25 Celsius fok körüli. A külső méhek szinte mozdulatlanok, bundaként védik a fürt belsejét, meleg levegő csak a köztük lévő szűk réseken át juthat ki.
Q?Hogy lehet „rávenni” a méheket, hogy csak akácmézet készítsenek?
A.A növények nektártermelése időszakos, gyakran csak egy-két hétig tart egy évben, ráadásul az időjárás ezt nagyban befolyásolja. A méheknek ez alatt a rövid idő alatt kell meghordaniuk kaptárjaikat. A május elején virágzó akácon, 7-14 nap áll egy család rendelkezésére, hogy optimális körülmények között begyűjtse az évi akácmézét. Mi méhészek kipergetjük a mézet mielőtt más növényekről is hordanának még a méhek, így végül tiszta akácmézet nyerünk.
Q?Mikor veszélyesek a méhek?
A.A méh kifejezetten nem agresszív állat, még ha van is fullánkja, amivel szúrni tud. Fészkétől, távolabb szinte soha nem támad, a fészek közelében pár méterre a kijáró nyílása mellett azonban valószínűleg. Ezért az óvatosság kedvéért szemből ne közelítsük meg a kaptárokat, ha muszáj inkább hátulról, minél messzebbről kerüljük ki őket. Kertben egy virágon, vagy víz mellett a méhecske nem veszélyes, nem támad.
Q?Mi a méz?
A.A méz a virágokban termelődő nektárból készül. A növények egy része széllel-porzódó, nagyobb része viszont rovarok segítségét veszi igénybe és ezek majdnem mind termelnek nektárt. Ahány féle növény annyi féle méz, de tiszta fajtamézet csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. A többi faj nektárja a kaptárban összevegyül, ezt hívjuk vegyes virágméznek. A virágmézen kívül megkülönböztetünk édesharmat-mézet is, ami nem virágokról származik, hanem szipókás rovarok, főleg levéltetvek tevékenysége nyomán keletkezik.
Q?Hogyan lesz a nektárból méz?
A.A virágok nektármirigyei által kiválasztott édes nedvet a méhek nyelvükkel felveszik és mézgyomrukban tárolják. Ha mézgyomruk megtelik, visszarepülnek a kaptárba, ahol a nektárt, a viaszból épült sejtek falára kenik. A belső munkán lévő fiatal méhek még néhányszor kiszedik, átrakják, aminek eredményeként a nektárban lévő kettős cukrok, enzim-hatására egyszerű cukrokra hasadnak, valamint a nektár víztartalmát 18-19 %-ra csökkentik. A méz érlelése a sejtek vékony viaszréteggel való befedésével ér véget. A méz módosult nektár. A méh testével érintkezve enzimek kerülnek bele, a kémiai elemek aránya is megváltozik. Például a mérgező nehézfémek a nektárból a méhek testébe mennek át.   felhasznált forrás:  Szalay László, Halmágyi Levente Gyógyító mézek és mézelő gyógynövények